Naslovnica Biznis kutak 21 godinu od osnivanja BBI banke

21 godinu od osnivanja BBI banke

Ukazano povjerenje građana i privrede su osnov za rekordne rezultate poslovanja: BBI banka premašila milijardu i 100 miliona KM depozita građana i privrede

Prije 21 godinu od strane Islamske razvojne banke (IsDB), Abu Dhabi islamske banke i Dubai islamske banke, osnovana je Bosna Bank International (BBI), današnji sinonim za razvoj i investicije, koja bilježi odlične poslovne rezultate u BiH. Bosna Bank International (BBI) jedna je od najbrže rastućih banaka u Bosni i Hercegovini, a zaključno sa trećim kvartalom ove godine dostigla je rekordne rezultate poslovanja.

„Posebno smo ponosi na činjenicu da smo u navedenom periodu povećali broj klijenata, proširili našu mrežu poslovnica, osigurali dodatna zapošljavanja i kao jedina banka koja posluje u skladu sa islamskim principima u BiH, zabilježili rast depozita građana i privrede“, navodi predjednica Uprave BBI banke Emina Šišić.

Zaključno sa 30.09.2021 BBI banka je zabilježila rast u svim segmentima poslovanja. Tako su, prema njenim riječima, depoziti klijenata porasli 16,4 posto, i dosegli rekordan iznos od 1 milijardu i 121 milion KM.

“Ovakav rast depozita znak je povjerenja  koje  građani i privrednici daju BBI banci. Osim na domaćem tržištu BBI banka se, prema najnovijem  izvještaju koji svake godine provodi konsultantska kuća SeeNews, pozicionirala među top 100 najvećih banka u Jugoistočnoj Evropi. Rezultati su pokazali pozitivan pomak za tri mjesta na ljestvici u odnosu na prošlu godinu. Rangiranje u TOP 100 najvećih banaka je rezultat analiza stručnjaka baziranih na temelju službenih podataka centralnih banaka zemalja Jugoistočne Evrope, nacionalnih komercijalnih registara, komisija za finansijski nadzor, udruženja banaka, državnih i korporativnih web stranica i samih kompanija”, naglašava Šišić.

“BBI je na kraju trećeg kvartala ove godine ostvarila impresivan rast poslovnih pokazatelja. Aktiva banke u odnosu na prošlu godinu porasla je za 9 posto i dostigla nivo od milijardu i 428 miliona KM. Na ovaj način, BBI je ojačala svoju poziciju u segmentu srednjih banaka u BiH i otvorila put za dalji rast u ovom tržišnom segmentu.”, kaže predsjednica Uprave BBI banke sumirajući rezultate poslovanja zaključno sa trećim kvartalom 2021. godine. Dodaje da su stabilni i jaki dioničari koji imaju izuzetni visoku stopu adekvatnosti kapitala, odgovorno poslovanje i ulaganje u razvoj privrede naše zemlje ono što klijenti BBI banke prepoznaju i odlučuju da svoje povjerenje daju BBI banci.

“Tokom perioda pandemije Banka je nastavila rasti, uprkos stagnaciji tržišta. BBI banka je u ovom periodu otvarala nove poslovne jedinice  i  nova radna mjesta, ulagala u razvoj vlastite infrastrukture i nedvojbeno pokazala trajnu orjentisanost razvoju BiH i njene privrede.”, ističe Šišić. Prema njenim riječima Banka je nastavila sa podrškom privredi otvarajući nove subvencionirane linije kojima je privrednicima u BiH omogućen pristup finansijskimsredstava po izuzetno povoljnim stopama, a u najvećem broju slučajeva i po stopi od nula posto.

“Nastavljamo  i ubuduće biti servis privredi i široj društvenoj zajednici u svim finansijskim i investicijskim poslovima, a  razvoj ekonomije BiH  ostaje prioritet Bosna Bank International”, zaključuje  predsjednica Uprave BBI banke.

Prethodni članakZemaljski muzej BiH: besplatan ulaz za posjetitelje
Naredni članakPrva online FER škola: Feminizam i religija