Naslovnica Travel & Gastro Odmori u BiH: Destinacije u BiH – Krajina

Odmori u BiH: Destinacije u BiH – Krajina

  • Bihać, Ostrožac, Bosanska Krupa

Na putu do Bihaća neizostavno treba svratiti u seosko domaćinstvo „Čardaklije“ u Bosanskom Petrovcu. „Čardaklije“ su poznate po ljubavi prema Bosanskom brdskom konju, a prizori krda konja u slobodnoj igri predstavljaju idealnu anti-stres terapiju.

„Must see“ je i Nacionalni park Una, čije glavne atrakcije su prekrasni Milančetov i Štrbački buk, te pravoslavni manastir Rmanj, izgrađen od unske sedre. Jedna od bihaćkih znamenitosti su i Japodski otoci, riječne ade u naselju Račić povezane drvenim mostićima, koje gledane iz zraka daju jedinstvenu sliku „srca prirode“. U samom gradu vrijedi obići džamiju Fethiju, Kapetanovu kulu, Muzej prvog zasjedanja AVNOJ-a, gradsku otoku sa spomenikom „Djevojka sa Une“… Unutar granica grada je i prekrasni Kostelski buk.

Nedaleko od Bihaća je čuveni zamak Ostrožac, u kojem se nalaze brojne skulpture nastale u sklopu kiparske kolonije, koja u dvorcu djeluje preko pet desetljeća. 

Stari grad Pset naziv je tvrđave koja dominira centrom Bosanske Krupe, uz obalu Une. Atrakcija Bosanske Krupe je i izletište Male Ade, koje čini sedam riječnih ostrva u samom centru grada, povezanih drvenim mostovima.

Kroz grad protiče i pritoka Une – Krušnica, čiji izvor je udaljen 6 kilometara od centra grada i prirodni je fenomen.

Prethodni članakMastercard u misiji podrške SOS dnevnim centrima
Naredni članakCode On Meetup Mostar: Kako sam razvio svoj biznis