Naslovnica Stroga pozitiva Javni poziv za dodjelu nagrade – LIDERKA ZA RAZVOJ

Javni poziv za dodjelu nagrade – LIDERKA ZA RAZVOJ

Pandemija je globalno, i u Bosni i Hercegovini, otežala položaj žena u svim oblastima života. Promijenjeni uslovi života i rada naglasili su tradicionalne uloge žene, potiskujući u drugi plan aktivnije učešće žena u javnom i političkom djelovanju. Probleme koje je pandemija izazvala ili iznijela na površinu javne politike još uvijek nedovoljno adresiraju. Uprkos nedostatku institucionalne podrške, u bh. društvu ne posustaju žene koje se bore protiv društvene nepravde, koje nesebično rade za lokalne zajednice, brišu rodne granice, donose promjene svojom inovativnošću, izvrsnošću i empatijom.

Upravo stoga, Ženski forum za razvoj (WF4D), pod okriljem projekta “Žene na izborima u Bosni i Hercegovini” kojeg finansira Švedska a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), uspostavio je nagradu LIDERKA ZA RAZVOJ posvećenu ženskom transformativnom, preobrazujućem djelovanju na razvoj zajednice i društva u cjelini. Djelovanje liderica uvrstili smo u četiri oblasti: transformativno liderstvo, dostojanstven rad, znanje kao pokretač razvoja i  ekonomija brige i socijalne inovacije. Upravo ove oblasti predstavljaju i četiri stuba na kojima se bazira djelovanje Ženskog foruma za razvoj.

Kroz nagradu Liderka za razvoj za svaku od navedenih oblasti, želimo odati priznanje i predstaviti incijative inspirativnih liderki koje danas daju glas ženama širom Bosne i Hercegovine i brane vrijednosti humanosti i solidarnosti, ravnopravnosti, različitosti i inkluzije, održivog razvoja i demokratije.

Pridružite nam se u našim nastojanjima da povećamo vidljivost i vrednujemo liderke čiji rad i rezultate znate i prepoznajete. Istaknite njihovu nominaciju za nagrade. Podrška njima je temelj za novu generaciju osnaženih i efikasnih žena koje će donijeti potrebne promjene za sve nas.

JAVNI POZIV ZA NOMINACIJE ZA DODJELU NAGRADA

Ženski forum za razvoj (WF4D), pod okriljem projekta “Žene na izborima u Bosni i Hercegovini” kojeg finansira Švedska, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), dodjeljuje nagradu Liderka za razvoj posvećenu ženskom transformativnom djelovanju na razvoj zajednice i društva u cjelini, za period 2018-2021. godinu, i to:

 • za djelovanje u oblasti transformativno liderstvo;
 • za djelovanje u oblasti ekonomija brige i socijalne inovacije;
 • za djelovanje u oblasti dostojanstven rad; i
 • za djelovanje u oblasti znanje kao pokretač razvoja.

Laureatkinje se izdvajaju svojim aktivizmom, doprinijele su pozitivnim promjenama u zajednici sa naglaskom na efekte solidarnosti i povećanje kapaciteta pojedinaca i zajednice u cjelini.

Nagrada je namijenjena i pripada pojedinkama. Kandidatkinje se ne mogu same prijaviti, mogu ih nominirati samo drugi pojedinci.

Svečano uručenje nagrada predviđeno je za 16. decembar 2021. godine, u sklopu Prvih susreta liderki za razvoj.

Javni poziv sa uvjetima za nominaciju biti će objavljen na platformi WF4D i FB Grupi Liderke za razvoj. Pozivamo Vas da nominirate kandidatkinje koje ispunjavaju generalne i posebne kriterije navedene ovih Javnim pozivom, do 2. decembra 2021. godine.

Generalni uslovi za nominaciju

 1. žene koje su državljanke Bosne i Hercegovine, starije od 18 godina, bez obzira na mjesto prebivališta;
 2. žene koje kroz svoje lično napredovanje i ostvarene rezultate u različitim oblastima predstavljaju uzor u svojoj sredini i šire;
 3. žene koje su inspiracija i podrška za druge, poticaj za obrazovanje, osnaživanje, aktivan rad za dobrobit zajednice;
 4. žene koje potiču zajedništvo i uz čije liderstvo se ostvaruju rezultati korisni za cjelokupnu zajednicu, za sve žene u društvu ili u lokalnim zajednicama u kojima žive i rade.

Kriteriji za oblast transformativno liderstvo

 1. žene koje su iskazale naročitu hrabrost i spremnost da se suprotstave rodnim stereotipima u oblastima: političkog angažmana, društvenih promjena, unaprjeđenja rada ženskih nevladinih organizacija i neformalnih grupa građanki;
 2. žene koje su svojim aktivnim radom i zalaganjem dovele do akcija i promjena, koje su na društvo/zajednicu/oblast u kojoj djeluju imale značajne transformativne efekte.

Kriteriji za oblast dostojanstven rad

 1. žene koje se aktivno zalažu za poboljšanje pozicije i većeg učešća žena na tržištu rada, smanjenja rodne nejednakosti i ispunjavanja osnovnih principa dostojanstvenog rada, uključujući zdrave i sigurne uslove, zaštitu na radu i pravičnu naknadu na rad;
 2. Ili žene koje su pokazale hrabrost, poduzetnički duh, liderstvo i solidarnost sa zajednicom, u pokretanju ili vođenju svojih biznisa, te uložile izuzetne napore na očuvanju radnih mjesta tokom pandemije.

Kriteriji za oblast ekonomija brige/socijalne inovacije

 1. žene koje aktivno djeluju na unaprjeđenju položaja žena, (i kao pružateljica i korisnica usluga), u okviru zdravstvenih, obrazovnih ili sistema socijalne zaštite i socijalnih usluga;
 2. ili žene koje su na inovativan način djelovale i pokrenule svoju zajednicu i dovele do unaprjeđenja pozicije pojedinaca ili grupa koje pružaju brigu ili do unaprjeđenja opće pozicije pojedinaca ili grupa koje su korisnici brige.

Kriteriji za oblast znanje kao pokretač razvoja

 1. žene koje svojim djelovanjem doprinose razumijevanju i promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, kreiranju i usvajanju znanja bitnih za ovu oblast, naročito ako uz to ruše rodne stereotipe i daju doprinos nauci i inovacijama u tzv. STEM oblastima;
 2. žene koje vlastitim primjerom pokazuju značaj kontinuiranog obrazovanja, dijeljenja znanja, umrežavanja i međusobnog podržavanja.

Kriteriji koji nemaju uticaja na izbor su: 

 1. nacionalnost, religija, seksualno opredjeljenje, životna dob, mjesto prebivališta;
 2. nivo formalnog obrazovanja;
 3. vrsta angažmana i opseg djelovanja (na širem nivou ili lokalno).

Proces dostavljanja nominacija:

Nominacije se dostavljaju putem web obrasca.

Pored osnovnih podataka o osobi koja ističe nominaciju i nominiranoj, potrebno je dostaviti slijedeće:

 • Biografiju nominirane kandidatkinje i kontakt (e-mail ili telefon);
 • Obrazloženje nominacije koje je u skladu sa općim i posebnim kriterijima navedenim u pozivu (doprinos, zasluge, rezultati na kojima se temelji nominacija);
 • Materijale koji potkrjepljuju navedene informacije iz nominacije;
 • Podatke osobe koje predlaže nominaciju i kontakt (e-mail ili telefon) i poveznicu sa osobom koju predlaže.

Rok za dostavljanje nominacija: 2. decembar/prosinac 2021. godine.

Proces selekcije:

Da bi ušle u proces selekcije, nominovane kandidatkinje su dužne prihvatiti nominaciju (što potvrđuju potpisivanjem izjave dostavljene od strane organizatora), te dostaviti eventualno tražene dodatne informacije.

Nakon procedure prijave, članovi stručnog žirija će dobiti imena i opis aktivnosti kandidatkinja na odlučivanje u skladu sa ranije navedenim kriterijima.

Nagrade će biti uručene 16. decembra 2021. godine, u sklopu događaja Prvi susreti liderki za razvoj.

Prethodni članakOtvorene prijave za Valter Trail i Plogging BiH izazov
Naredni članakEU4AGRI: Javni poziv vrijedan 6 miliona KM za poljoprivredu