Naslovnica Stroga pozitiva Izložba: MOSTOVI među obalama i među ljudima

Izložba: MOSTOVI među obalama i među ljudima

U dvorani Ivane Kobilce, koja se nalazi u sklopu Veleposlanstva Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, povodom obilježavanja 30. godišnjice samostalnosti Republike Slovenije, u ponedjeljak 28.06.2021. u 18.00 h je u organizaciji Slovenskog društva Cankar iz Sarajeva svečano otvorena izložba likovnih radova sa Međunarodne likovne kolonije održane u Mostaru.

Noseći simboličan naziv MOSTOVI – među obalama i među ljudima organizatori su željeli pokazati da su mostovi sastavni dio nas, jer oni nas povezuju. Ne povezuju oni samo dvije obale, dva grada , dva naselja, vec i ljude, duse, srca, ljubavi, prijateljstva. Oni su simbol večne slobode, oni su ruke koje nas spajaju.

U okviru izložbe prikazani su radovi Dare Trobeca i Maje Sirk umjetničkog para iz Slovenije, radovi sestara Olge Bukovčak Arslanian i Radmile Jeremić Ćurčin i Ide Dropka Obućina iz Srbije, Zulejhe Ivković Jurić, Enise Suljović, Atifa, Nure, Zlatka i Jelene Šehović iz Sarajeva, Ervina Šahbegovića i Elme Čaušević takođe iz Sarajeva. Poznata slovenska umjetnica Stanka Golob takođe se predstavila sa svojim mostovima urađenim u posebnoj tehnici sa pjeskom. Stanka koristi za izradu svojih umjetničkih djela pjesak prikupljen u slovenskim rijekama, planinama i kamenolomima i neumorno istražuje ovaj zanimljiv slikarski mediji.

Posjeta likovnoj izložbi je moguća utorkom i petkom od od 9 do 16h, a ostalim danima od 14 do 16h.
Za posjetu izložbi je potrebno javiti se na portirnicu ambasade i naglasiti da želite posjetiti izložbu.

Prethodni članakBBI banka sponzor nagrade 60. Sarajevskih dana poezije „Bosanski stećak“
Naredni članakČesta pitanja oko COVID-19 vakcina i brzi odgovori na njih