Naslovnica Preporučujemo 16. Pravo Ljudski Film Festival

16. Pravo Ljudski Film Festival

16. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra (Kino Meeting Point i Filmski centar Sarajevo), nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org.

16. izdanje Pravo Ljudskog Film Festivala počet će filmom Kamila i Uliks, koji dolazi direktno sa svjetske premijere na IDFA-i u Sarajevo. U režiji Diane Toucedo, sa filozofkinjama Vinciane Despret i Donnom Haraway, prema čijim tekstovima The Camille Stories i Autobiographie d’un poulpe, je adaptiran film.

Snimljen kao usmena pripovijest i prepiska između dva naratora i njihovih priča, film prati načine života i umiranja među zajednicama na oštećenoj planeti i njihovu rastuću stručnost u novom polju naučnog znanja: terolingvistici ili proučavanju životinja. jezicima. Naratori, u harmoniji sa svojim partnerima u simbiozi, postaju sve svjesniji mogućnosti rasta pipkastih i metamorfnih bića.

Diana Toucedo pridružit će se publici u Sarajevu na otvaranju festivala!

Film zatvaranja ovogodišnjeg festivala djelo je austrijskog filmaša Rala Mayera koji ocrtava “ekologije savremene istorije” povezujući prošlu budućnost i današnje spekulacije. Mayerov film Izvanzemaljske ekologije (Retroflektori: astronaut, robot, vanzemaljac) bavi se oikosom – kućom koja je tražena, a samim tim i dom, i ukleta, pa stoga nije dom. U odsustvu temeljne prirode i u prisustvu različitih post-ljudskih tijela – i više upornih nego što postoje u svojim tragovima i ostacima – vidimo da se oikosova ekologija pretvara u hauntekologiju.

Mayerov duhoviti esej, građen na visokim asocijacijama, prolazi kroz materijale koji izgledaju i osjećaju se kao ostaci iz povijesti svemirske ekologije i eksperimenata u biosferama: video snimci iz laboratorija, televizijski isječci s vijestima iz svijeta nauke, filmske scene sedimentirane u dječjoj potrošačke kulture; potonji su u velikoj mjeri. Ovim bitnim tijelima, citiranim iz sci-fi klasika kao što su Blade Runner i E.T., nešto je dopunjeno, nešto jednako kategorično.

Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala velikodušno je podržano od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju (Vašington) i mnogih drugih partnera, dok je Specijalni program Više od svega, željela sam još malo ostati – savremeni brazilski film uz podršku Ambasade Brazila u Bosni i Hercegovini.

Za sve informacije o dostupnosti filmova, kao i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite našu web stranicu pravoljudski.org, društvene mreže i hashtagove #plj16 i #pravoljudski16.

Prethodni članakSpotted priča o ljubavi i braku
Naredni članak5 obaveznih fitnes dodataka za trening