Naslovnica Zdrav život 15. februar – Međunarodni dan djece oboljele od raka

15. februar – Međunarodni dan djece oboljele od raka

Definicija raka kod djece

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (u nastavku teksta SZO) rak kod djece definiran je kao heterogena skupina rijetkih vrsta raka koji nastaju između rođenja i 19. godine života.

Rak kod djece i rak kod odraslih

Prema dosadašnjim saznanjima, vrlo mali broj slučajeva raka kod djece se može spriječiti.Vjeruje se da se mnogi oblici raka kod djece javljaju zbog promjena na organima i tkivima tijekom razvoja prije rođenja. Poznat je vrlo mali postotak slučajeva raka kod djece čija etiologija može uključivati: intrauterino izlaganje (zračenje, toksini), infekciju (Epstein-Barr virus, citomegalovirus) ili određene genetski predispozicionirane sindrome (npr. Downov sindrom). Nasuprot tome, rak kod odraslih povezan je sa određenim ponašanjima (npr. pušenje, alkohol, prehrana) i djelovanjem okoliša, što omogućuje provođenje preventivnih mjera. U osnovi, rak kod djece je obilježen brzim širenjem stanica, koje imaju akumulirane genetske i epigenetske abnormalnosti, te ima sposobnost nekontroliranog rasta, proliferacije i širenja tijelom (metastaze)

Međutim, rak kod djece razlikuje se od raka u odrasloj dobi. Najprije, za razliku od raka kod odraslih, koji se općenito javlja u zrelim tkivima, rak kod djece nastaje u organima i tkivima u razvoju, raste brzo tijekom nekoliko tjedana do mjeseci, a njegovi obrasci širenja kroz tijelo su različiti. Ovaj brzi rast znači da može učiniti da dijete brzo postane kritično bolesno, često oponašajući druge dječje bolesti kao što je infekcija. Drugo, zbog toga što rak kod djece nastaje u tkivima u razvoju i rastu, ima različit mikroskopski izgled i kliničko ponašanje u odnosu na rak kod odraslih. Mnoge vrste raka kod djece reagiraju na hemoterapiju mnogo bolje nego većina slučajeva raka kod odraslih.
Djeca uglavnom podnose kemoterapiju bolje od odraslih i imaju manje komorbiditeta. Međutim, brzi rast raka kod djece i intenzitet liječenja znači da je za najbolji ishod potrebna dosljedna terapija bez nepotrebnog prekida ili odgode.

Stanje u svijetu

Prema dostupim podacima Globalne zdravstvene procjene SZO iz 2019. godine, svake godine kod gotovo 400.000 djece u dobi od 0 do 19 godina će se razviti rak.

Broj godišnjih smrti od raka kod djece nije se značajno povećavao od 2000. godine, te prema zadnjih dostupnim podacima iz 2019. godine SZO procjenjuje da taj broj iznosi 100.000.

Najučestalije vrste raka kod djece u svijetu su:

  • Akutna limfoblastična leukemija (rak krvi)
  • Burkittov limfom (brzorastući rak limfnih žlijezda)
  • Hodgkinov limfom (rak limfnih žlijezda)
  • Retinoblastom (rak oka u djetinjstvu)
  • Wilmsov tumor (rak bubrega u djetinjstvu)
  • Gliom niskog stupnja (rak mozga)

Ove vrste zajedno predstavljaju 50-60% svih vrsta raka kod djece.

Zdravstvena nejednakost

Razlika u preživljavaju  od različitih vrsta raka kod djece između država sa visokim prihodima i država sa srednjim i niskim prihodima jedna je od najdubljih zdravstvenih nejednakosti u poređenju sa ostalim zaraznim i nezaraznim bolestima.

U državama sa srednjim i niskim prihodima, najčešći razlozi lošijeg preživljavanja su:

  1. Rak se ne dijagnosticira zbog nemogućnosti prepoznavanja znakova raka, nemogućnosti pristupa zdravstvenoj skrbi ili nedostataka dijagnostičkih kapaciteta (propuštena je dijagnoza ili važni detalji raka nisu utvrđeni, kao što je podtip ili stupanj, zbog neadekvatnog kapaciteta opreme ili stručnosti zdravstvenog osoblja).
  2. Kašnjenja u dijagnozi ili liječenju (što rezultira uznapredovalom bolesti) zbog nepostojanja referalnih puteva i/ili nedostataka kapaciteta za liječenje.
  3. Varijacije u kvaliteti ili složenosti liječenja ili nedostatku usluge potporne skrbi koje rezultiraju smrću ili recidivom.
  4. Odustajanje od liječenja zbog visokih troškova, neadekvatnog pristupa uslugama ili pogrešnih stavova od strane njegovatelja.
IZVORzzjzfbih.ba
Prethodni članakU saradnji s portalom boljiposao.com donosimo vam aktuelne i atraktivne vijesti s tržišta rada
Naredni članakPO ŠUMAMA I GORAMA – TRČITE 4. VALTER TRAIL-DAS IST VALTER