Naslovnica Travel & Gastro 14 aktivnih ski destinacija u Bosni i Hercegovini u sezoni 2020 /...

14 aktivnih ski destinacija u Bosni i Hercegovini u sezoni 2020 / 2021.

Većina skijališta u Bosni i Hercegovini je u zimskoj sezoni 2020 / 2021. čekala do posljednjeg časa sa odlukom o početku rada, prateći i usaglašavajući svoja djelovanja sa epidemijskim mjerama donesenim u svrhu sprječavanja širenja pandemije Covid19.

Odlukama o početku rada pogodovala je stabilna epidemijska situacija, ali i obilne ski padavine krajem 2020. i početkom 2021. godine. Za nadati se je kako će mnoštvo snijega obilježiti sezonu sve do njezina kraja.

Neki od najvećih ski centara, poput Jahorine i Vlašića, načinili su posebne protokole zaštite u sezoni obilježenoj pandemijom, a gostima kojima je to potrebno nude zdravstvenu zaštitu, olakšano testiranje na corona virus, popust na testiranje, a u zavisnosti od broja noćenja i besplatne PCR testove.

U nastavku donosimo pregled skijališta u Bosni i Hercegovini, koja su aktivna u ovoj zimskoj sezoni i njihove osnovne karakteristike.

1. Jahorina

Olimpijski centar Jahorina pokraj Sarajeva najpoznatije je skijalište u BiH. Još 1937. je na Jahorini održano prvo ski takmičenje u ovom dijelu svijeta – Prvi jugoslovenski smučarski slet, a 1984. ova planina ugostila je dio takmičenja u sklopu Zimskih olimpijskih igara. Skijašima je na Jahorini na raspolaganju 46 kilometara alpskih i 10 kilometara nordijskih staza, a ski centar raspolaže sa kabinskom gondolom, tri žičare – šestosjeda, jednim dvosjedom i tri ski lifta – vučnice. Najmlađim posjetiteljima OC Jahorina nudi dva ski vrtića sa pokretnom trakom, tjubing stazu, a tu si i brojni drugi zabavni i wellness sadržaji sa sve generacije. Svojim gostima Jahorina nudi mogućnost smještaja u nekoliko hotela različitih kategorija, apartmanima i vikend kućama.

Više na: www.oc-jahorina.com

2. Igman – Bjelašnica

Ski centar Igman – Bjelašnica u blizini Sarajeva sastavljen je od tri skijališta – Babin Do na Bjelašnici, te Veliko i Malo Polje na Igmanu. Na sve tri lokacije su 1984. bila održavana ski takmičenja u sklopu XIV ZOI. Na Babinom Dolu, jedinom koje je opremljeno infrastrukturom za vještačko osnježavanje i noćno skijanje, posjetitelji mogu uživati u skijanju na nekoliko veoma dobrih ski staza, ali i brojnim propratnim zabavnim sadržajima. Veliko Polje nudi oko 15 kilometara nordijskih staza, te tri alpske staze za djecu, a Malo Polje nekoliko dječijih alpskih ski staza i jednu za odrasle. Smještaj na Bjelašnici moguće je pronaći u nekoliko hotela i pansiona, te brojnim apartmanima, dok je na Igmanu u funkciji jedan novootvoreni hotel na Velikom Polju.

Više na: www.zoi84.ba/ski-centar

3. Vlašić

Ski centar Vlašić najpoznatije je odredište za ljubitelje aktivnosti na snijegu u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine. Skijašima na Vlašiću na raspolaganju je 7 srednje teških i laganih staza, ukupne dužine oko 15 kilometara, do čijih vrhova skijaše vozi 5 ski liftova. Vlašić posjetiteljima nudi i noćno skijanja, mnoštvo zabavnih sadržaja, a smještaj na toj planini moguć je u nekoliko hotela različitih kategorija i raznim apartmanima.

Više na: www.vlasicski.ba

4. Ravna planina

Ski centar “Ravna planina”, koji se nalazi u naselju Gornje Pale, oko 20 kilometara od Sarajeva, ima 12,5 kilometara uređenih staza. Glavna staza, dužine 1400 metara, zadovoljava najviše standarde i koristi se za održavanje FIS utrka. Skijašima na Ravnoj planini na raspolaganju je ski lift, baby lift, te gondola (kabinska žičara). Ravna planina raspolaže sa sistemom za vještačko osnježenje, a posjetiteljima nudi i noćno skijanje. Smještaj je moguć u naselju Pale.

Više na: www.ski-rp.com

5. Kupres

Sa u prosjeku četiri mjeseca snijega godišnje, Kupres je već godinama omiljeno ski odredište skijaša iz Hercegovine i Dalmacije. U okolini Kupresa nalaze se dva ski centra.

Na padinama planine Stožer, samo 1,5 kilometar od centra grada, je skijaški i zabavni park Ski Kraljica, sa 4,5 kilometara staza, baby stazom, stazom za snow tubing, klizalištem… i ponudom smještaja u udobnim apartmanima.

Ski centar Adri Ski Kupres od grada je udaljen nekoliko kilometara i nudi 13 kilometara ski staza, pet ski liftova, od čega jedan četverosjed, posjeduje sistem za vještačko osnježenje, a posjetiteljima nudi i opciju noćnog skijanja. U okvirima ovog ski centra nalaze se hoteli i motel.

Više na: www.skikraljica.bawww.adriaski.net

6. Blidinje – Risovac

Sportsko-rekreativni centar Risovac u parku prirode Bildinje nalazi se u podnožju planina Vran i Čvrsnica u Hercegovini. Konfiguracija ski staza pogodna je za rekreativce, ali i iskusnije skijaše, budući da jedna od staza zadovoljava propozicije za FIS utrke. Ski centar je opremljen sa dva ski lifta, od čega je jedan četverosjed, nudi mogućnost noćnog skijanja, dok je smještaj moguć u jednom pansionu.

Više na: www.blidinje.biz

7. Rostovo

Ski centar Rostovo nalazi se 10-ak kilometara od grada Bugojna. Podloga na stazama je travnata, pa i samo malo snijega na Rostovu omogućava ugodno skijanje, a Centar je opremljen i sa savremenim sistemom vještačkog osnježenja, kao i reflektorima za noćno skijanje. Uz skijalište se nalazi Hotel Rostovo i Etno selo Babići, koji nude vrlo kvalitetan smještaj.

Više na: www.rostovo.ba

8. Ponijeri

Ski centar Ponijeri nalazi se oko 20 kilometara od Kaknja u centralnoj BiH. Dužina ski staze na Ponijerima je oko kilometar, skijalište raspolaže sa jednim ski liftom, a duž staze je postavljena led rasvjeta, pa je omogućeno i noćno skijanje. Smještaj se može naći u vikendicama oko Ski centra.

Više na: www.ksckakanj.ba/ski-centar-ponijeri

9. KARAULA

Skijalište Karaula je svega nekoliko stotina metara udaljeno od centra grada Kladnja i jedino je skijalište u tuzlanskoj regiji. Ski staza je dužine oko 1700 metara, a skijašima je na raspolaganju jedan ski lift tipa sidro. Smještaj je moguće potražiti u hotelima i motelima u samom Kladnju.

Više na: www.kladanj.ba/ski-lift

10. Busovača

U okolini grada Busovače u srednjoj Bosni i Hercegovini nalaze se dva skijališta.

Ski centar Busovačka planina udaljen je od grada 15 kilometara. Opslužuju ga dva ski lifta (vučnice), staze su kategorisane kao srednje teške i lagane, a smještaj je moguć u tri motela i nekoliko vikend kuća.

Pridolci su oko 12 kilometara od Busovače. Svojim posjetiteljima nude dvije srednje teške i lagane staze, namijenjene rekreativcima i početnicima, a vertikalni transport obavlja se sa jednim ski liftom i jednim baby liftom. Smještaj se može potražiti u pansionu i nekoliko desetina vikend kuća.

Više na: www.ski-busovaca.com

11. Brusnica

Na planini Vranica, oko 18 kilometara od Fojnice, nalazi se Rekreacijski centar Brusnica. Tokom zime Centar nudi skijanje na oko 5 kilometara srednje teških i laganih staza, prilagođenih za početnike i skijaše – rekreativce, koje opslužuju dva ski lifta. Posjetitelji RC Brusnica imaju mogućnost smještaja u hotelu i većem broj vikend kuća.

Više na: www.brusnica.ba

12. Ranca

Oko 15 kilometara od kraljevskog grada Jajca u srednjoj Bosni je ski centar Ranča. Tri srednje teške i lagane staze namijenjene su početnicima i rekreativcima i opremljene su sistemom za vještačko osnježenje i rasvjetom za noćno skijanje. Skijalište posjeduje jedan ski lift, a gostima je kao opcija smještaja na raspolaganju jedan motel.

Više na: www.ski.srednjabosna.ba/ranca

13. Kozara

Na Mrakovici na planini Kozara u sjeverozapadnoj BiH nalazi se Ski centar Kozara, sa ski stazom dužine 800 metara, namijenjenoj skijašima svih uzrasta, posebno početnicima. Ski centar Kozara posjeduje tri ski lifta, posjetiteljima nudi opciju noćnog skijanja, a u blizini ski centra nalaze se planinarski dom, motel i hotel.

Više na: www.kozaraski.com

14. Oštrelj

Na prevoju Oštrelj, oko 10 kilometara od Bosanskog Petrovca u zapadnoj BiH, djeluje Ski Centar Oštrelj. Ski centar ima dvije staze namijenjene prevashodno rekreativcima, ukupne dužine oko dva kilometra, a sistem vertikalnog transporta čine ski lift tipa vučnice i baby lift. Svojim posjetiteljima Ski centar Oštrelj nudi i noćno skijanje, a smještaj je moguć u nekoliko apartmana.

Više na: www.facebook.com/skiostrelj/

IZVORodmoriubih.ba
Prethodni članakKAKO PRAVILNO KOMUNICIRATI SA TIMOM KOJI RADI OD KUĆE?
Naredni članakSmanjite stres i produžite život – zapjevajte u mješovitom zboru „Camerata Slovenica“