Naslovnica Stroga pozitiva 12. Dani BHAAAS u BiH održavaju se od 24. do 27. juna...

12. Dani BHAAAS u BiH održavaju se od 24. do 27. juna u Mostaru

U organizaciji Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), od 24. do 27. juna, u Mostaru, održaće se najveći naučni skup na regiji – 12. “Dani BHAAAS u BiH”. Tako će jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine i ove godine ugostiti veliki broj istaknutih naučnika, doktora, akademskih radnika, istraživača i umjetnika.

Tom prilikom održaće se 26 stručnih simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih nauka, brojni paneli, okrugli stolovi i radionice. Predavaće oko 300 eminentnih predavača pred stotinama učesnika iz više od 20 zemlja. Organizatori su se potrudili da se svi simpoziji prenose i online kako bi omogućili učešće svim zainteresiranim naučnicima koji neće biti u mogućnosti da dođu u Mostar.

Ove godine Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka posebnu pažnju je posvetila studenatima. Tako će se u sklopu “Dana”, kao centralni događaj studentskih aktivnosti, 25. i 26. juna, u Centru za kulturu Mostar, održati Simpozij postdiplomskih istraživanja iz biologije i hemije. Selektovano je petnaest postdiplomskih projekata, sa pet univerziteta u Bosni i Hercegovini, koji će biti prezentirani na simpoziju, a BHAAAS je uz pomoć sponzora Key Consulting kompanije, svim studentima obezbjedio besplatan prevoz i boravak u Mostaru. Na kraju simpozija, dodijeli će se i tri nagrade za tri najbolje prezentacije.

Ovaj simpozij je jedinstvena prilika da studenti predstave svoje radove, vježbaju umjeće prezentiranja naučnih projekata, te da diskutuju i razmjenjuju ideje sa svojim kolegama.

Pored Simpozija bit će organizirane i dvije radionice za studente. Radionica pod nazivom „Naučno poduzetništvo“, koju će voditi Ljiljana Đukanović i Kemal Hadžić, imat će za cilj provesti studente kroz proces iznošenja biotehnološke inovacije na tržište.  Kroz grupne vježbe sa primjerima aktuelnih inovativnih tehnologija studenti će imati priliku upoznati se sa osnovama poduzetništva i poduzetničkim načinom razmišljanja. Na radionicu će se nadovezati okrugli sto sa članovima organizacije USAID’s Diaspora Invest, koji će sa studentima prodiskutirati temu investicija u kontekstu startup-kompanija.

Druga radionica, pod nazivom „Etičnost u medicini i tehnologiji u COVID-19 vremenu“, koju će voditi Anela Zorlak i Adnan Begović, bavit će se različitim situacijama u medicini i tehnologiji, gdje etičke dileme igraju centralnu ulogu. Studenti će kroz diskusiju imati priliku da razmijene svoja mišljenja ali i da nauče o tome kako se danas rješavaju neke od ovih etičkih dilema. 

U subotu, 26.6. biće i specijalno predavanje i okrugli sto za studente sa dr. sci. Martom Shahbazi, uglednom naučnicom sa MRC Laboratorije za molekularnu biologiju u Kembridžu. Marta radi na matičnim ćelijama i postigla je veliki uspjeh i pažnju javnosti prije nekoliko godina kada je po prvi put u laboratorji uzgojila ljudski ebrij do 14. dana razvoja. Istog dana prenosit će se i online dodjela nagrada poznatog 3MT takmičenja koje organizuje BH Futures Foundation i u suradnji sa BHAAAS-om.

BHAAAS od svog osnivanja dovodi vrhunske stručnjake u našu zemlju, od kojih su mnogi bh. porijekla i koji rade u prestižnim institucijama u Americi, Kanadi i šire.  Dani BHAAAS u BiH im pružaju priliku da svoje znanje i stručnost podjele sa kolegama i studentima u matičnoj zemlji. 

Pokrovitelj “12 Dana BHAAAS u BiH”: Ministrastvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne I Hercegovine

Sponzori: USAID, IOM, UNDP, Švicarska ambasada u BiH, CIGRE, BH Telecom, Key Consulting, Dietpharm, Pharmas, Bayer, Elpharme, MES, Inspire HL, Unimed Pharma, Hylo Eye Care, Ursapharm, FMON, Oculus, ZGI, Urban BiH

Organizacioni partneri: Univerzitet u Sarajevu, Gimnazija Mostar, Centar za kulturu Mostar, Advanced Technology and Systems, Republic

Suorganizator: Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH)

Dani BHAAAS u Mostaru
Prethodni članakUtrka “Vienna Run4Lifestyle 10K Night Run” najavljena za 09.07.2021.
Naredni članakPozitivna priča: A.M. Inter-stil iz Žepča